januar 2014

Jente helg

vinter

Da er det klart for jente helg på torpet! Denne helgen skal nytes. Masse god mat, vin, skravling, manikyr og så klart SPA.

Vi skal på Strømstad badanstalt (http://www.stromstad-bad.se/ ) Her har de saltvannsbasseng og utsikten fra bassenget er det samme som på bildet over. Det kommer til å bli mange timer med svømming, badstu, behandlinger og nydelig utsikt! Lykke :-)

Jeg er klar for en luksus helg. Noen ganger bør man skjemme seg bort bare fordi man er verdt det :-)

Mia

#SPA #utsikt #jentehelg

Gjerde


Dette hage prosjektet stoppet plutselig opp da snøen kom. Jeg har startet å flette gjerde. Er hverken sikker på hvor høyt eller hvor langt det skal bli men har alltid syntes at slike gjerder er så sjarmerende. Gøy å prøve seg frem og bruke naturen! Skal absolutt gjøre mer av dette.

Mia

#gjerde #hjemmelaget

Vinter i hagenSnø er vakkert! Hagen blir totalt forandret med et hvit teppe. Rododendronene har masse knopper men bladene henger litt slappt. Bare fire måneder til de vakre blomstene pryder hagen. Bjørketrestammen er like vakker året rundt og en inntørket blomst eller to stikker opp fra snøen.

Skal si det har vært mange dyr på tomta mi! Det var et virvar av mønstre og størrelser. Skulle nesten tro det hadde vært fest blandt skogensdyr. Ikke rart Leo ikke ville være ute. Masse rare lukter og så den kalde snøen da. Nei, da er det godt å være innekatt!

Mia

#natur #hage #snø

Rosa makroner

For å få fine makroner trenger man øvelse. Å finne den rette konsistensen på røra er alltid spennende og slettest ikke lett. Dette er andre gangen jeg lager makroner. (klikk her for å se mitt første resultat) Denne gangen brukte jeg mandelmel i stedet for å knuse mandler selv. Litt enklere og konsistensen ble nesten lik. Disse har sjokolade fyll og smakte herlig :-)

Neste gang jeg lager makroner blir til påske. De skal bli gule!

Lekkert å se på og godt for magen.

Mia

#makroner #hjemmelaget

GeneralprøveSe her! Måtte legge ut flisene for å se hvordan gulvet blir. En ting er å visualisere hvordan rommet kommer til å se ut. En annen ting er den fysiske opplevelsen. Fantasi og virkelighet kan ofte være et stykke fra hverandre. I mitt tilfelle overgikk virkeligheten fantasien. Jeg er såååå fornøyd! Gleder meg til å starte på jobben og se det endelige resultatet.

Mia

#interiør #gulv

Grovbrød i kjele

Januar pleier å være en mager måned for de fleste og noe du kan spare penger på er å bake ditt eget brød. Ikke bare sparer du penger men du slipper alle mulige konserveringsmiddler også. Dessuten er duften og smaken av hjemmebakt brød så herlig! Jeg fikk en støpejernsgryte fra Le creuset til jul og synes det var på tide å innvie den. 


Dette er en oppskrift som tar langt tid men hvis du setter deigen på kvelden kan du gjøre ferdig resten neste dag.

Innhold:

250 g hvetemel

250 g byggmel

1/2 ts tørrgjær

1 ts grovt havsalt

1 ts honning

4 1/2 dl vann

Slik gjør du:

Bland alle tørre ingredienser i en bakebolle. Rør ut honningen i ca 1/2 dl varmt vann. Tilsett resten av vannet etterpå. Bland det tørre og våte sammen.

Ta på plastfolie og la deigen heve i romtemperatur natten over (12-20 timer)

Ta ut deigen (den er ganske våt) og bruk ekstra mel. Du skal ikke elte men brette deigen. Bruk hender eller slikkepott. La deigen etterheve i ca 2 timer.

Sett på stekeovnen på 250 grader med formen brødet skal bakes i inn i ovnen.

Ta ut formen og hvelv deigen opp i den varme formen.

Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 min. Ta av lokket og stek i 10-15 min til. Brødet er ferdig når du hører en hul lyd ved å banke på brødet.

Lykke til :-)

Mia

#hjemmebakst #brød #Lecreuset

Tak på terrassen

Når man er hjemme og er syk får man mye tid til å tenke på hva man har lyst på og lyst til å gjennomføre. Jeg har lenge tenkt på å bygge et tak på terrassen min. Et sted hvor man slipper å rydde bort puter og annet når det kommer en regnsky eller et sted hvor man sitter beskyttet mot været. Det er jo ikke alle årstider som er like tørre og fine og da er det godt å ha et sted å være inne ute. Et slikt tak skal jeg klare å få opp!

Skal jeg få til noe slik må jeg nok dele det opp i flere prosjekter. Første prosjekt blir å få opp taket. Kanskje dette blir påske prosjektet mitt...

Mia

#terrasse #tak #interiør

Drømmen - et skritt nærmere

Her om dagen var jeg innom å så på fliser og valget falt på disse:

De skal legges i den første lille gangen som bare er 3 m2. Dette blir det første som møter deg når du kommer inn i huset . Mønsteret er laget etter mønstre man brukte på slutten av 1800 tallet og siden det er da torpet mitt ble bygget synes jeg disse flisene passer godt inn. 

Gleder meg til å få lagt de ut og sett hvordan det blir!!! Kommer nok til å ta litt tid før de er på plass. Ikke akkurat flisleggings sesong nå og når man aldri har lagt fliser så er det nok best å følge de rådene man får.

Elsker utfordringer og å lære noe nytt så dette gleder jeg meg til!

Mia

#fliser #interiør

 

Nye grytekluterDobble hjemmestrikka grytekluter er det beste å bruke på kjøkkenet. Godt grep på det man skal ta ut får man også. Her er det bare å bruke det man har av bomullsgarn. Ikke tar det altfor lang tid å stikke disse heller :-)

Mia

#interiør #DIY #hjemmelaget #grytekluter

Hjemmelaget pannekakemiks

Jeg pleier alltid å lage pannekaker på slump og bruker aldri å kjøpe pannekakemiks men så har jeg en datter som elsker pannekaker og da dukket denne ideen opp!

Lag din egen pannekakemiks!

 

Amerikanske pannekaker

Innhold:

600 g hvetemel

2 ss bakepulver

2 ts natron

1 ts salt

40 g sukker

1 ts vaniljesukker

Bland alle ingrediensene og oppbevar de på glass eller i en beholder som er tett.

For å lage røren gjør du:

150 g pannekakemiks

1 egg

2 1/2 dl lettmelk eller helmelk

1 ss smeltet smør

Visp sammen til en røre. Siden det er smør i oppskriften skal det ikke være behov for smør ved steking. Dette er tykke pannekaker så når du steker de trenger du bare to spiseskjeer røre til hver pannekake.15 tykke ferdige pannekaker!

Ida fikk en liten stekepanne og stekespade til jul så nå får hun virkelig brukt for den!

Mia

#DIY #pannekaker

 

VetrinærDa har Leo vært på sin faste årlige sjekk hos vetrinæren. Som dere kanskje vet liker ikke Leo dyr så han er sterkt i mot å oppsøke slike steder hvor det er masse dyr. Han anser seg som sønnen eller barnebarnet i familien og kan ikke forstå hvorfor han ikke får time hos fastlegen som alle andre i familien bruker! Vel, etter å ha ventet på gangen i en halv evighet sammen med masse hunder var det Leo sin tur. Vetrinæren kom ut og rope opp Leo men da var det en mann som lystret. Han het også Leo så han var sikker på at det var han som skulle inn til vetrinæren. Det tok litt tid før vertinæren fant ut at det var feil Leo så vi måtte fremdeles vente på gangen. Nå hadde min Leo fått nok. Han kom med lyder som hørtes mer ut som en spurv en en voksen hankatt. Ja han er ganske lys i målet. Ikke noe løve brøl fra denne karen. Omsider kom vi oss inn til vetrinæren og Leo skulle ut av buret og sjekkes. Han stressrøyta så mye at vertinæren så ut som han var kledd i pels fra topp til tå. Leo fikk vaksinen sin og sjekket alt som skulle sjekkes. Så var det veiing. Alle tre var utrolig spente for Leo har vært på slanker'n i et år. Vekta viste nedgang på 200 gram! Dette var ikke bra så nå har Leo gått inn for å slanke seg 1,3 kg. Han har alt startet (litt usikker på om det er vaksinen eller om han faktisk tok dette alvorlig) Ikke noe mas om mat fra denne karen! Som dere ser har han det ganske godt selv om han slanker seg :-)

Mia

 

Drømmer

Ja jeg har en god del drømmer for torpet mitt. Tror man bør ha både små og store drømmer. Noen som gjennomføres og andre som aldri blir gjennomført. Noen drømmer kan gjennomføres raskt og andre krever tid. Synes det er viktig å ha noe å strekke seg etter og en drøm er disse flisene:

Showroom i Oslo :)

Se her: Historiske fliser

Jeg har tenkt mye på hvor jeg vil ha disse flisene og til å begynne med kunne jeg tenkt meg å ha de over alt :-) Nå som tanken har modnet litt og fornuften har satt inn er ønsket å ha de i den første lille gangen man kommer inn i.

Denne uken skal jeg ta meg en tur innom å se om det lar seg gjøre å gjennomføre en av drømmene mine :-)

Mia

#interiør #historiskefliser

BestemorteppeEndelig var det ferdig :-) Mange timers arbeid som ligger bak dette teppet!!! Godt og varmt å bre over seg og akkurat stort nok til et slumre teppe. Dette teppet kommer til å bli flittig brukt fremover.

Noen oppskrift har jeg ikke da det kun er tatt fra hodet men du hekler en drøss og litt til av "blomster lappene" og når du har mange nok hekler du de sammen til et teppe.

Det finnes en god del oppskrifter og variasjoner av bestemortepper på nett så det er bare å google. Mitt ligner på et teppe min Oldemor hadde heklet.

Så hvis du har tålmodighet og god tid er det bare å starte :-)

Mia

#DIY #hjemmelaget #bestemorteppe

Hage planer

Siden det har vært så mildt har det fått meg til å tenke på hagen min. Jeg ønsker meg en hage med ulike "rom" og etter å ha delt inn hagen er det bare å sette i gang.

Vel, vinteren er jo ikke over så noen planting kan jo ikke gjøres men det er en del andre ting som kan gjøres. Jeg har jo hatt torpet i litt over 4 år så jeg har jo prøvd ut noen planter og funnet ut hva som trives hvor. Et viktig kriterie er også at plantene ikke krever for mye stell. Jeg bor jo ikke på torpet, selv om man kanskje skulle tro det, så plantene må klare seg uten vanning til tider. Nå skal det sies at det faktisk regner ganske mye i Sverige også så vanning har ikke vært det største problemet annet en for planter i potter da.

Rododendron hjørnet mitt skal gjøres om i år.


Her er det tre rododendroner som er plantet. Planen er å plante tre eller fire nye som skal danne en sirkel. I løpet av noen år håper jeg de har vokst seg såpass store at det blir en tett hekk rundt sirkelen. En liten hemmelig hage i hagen :-) Jeg er litt usikker på hva jeg vil ha inne i sirkelen. Det kan bare være et bord og to stoler, kanskje jeg skal lage en liten dam eller hva med en liten pergola.. det vil tiden vise :-)

Så da er det å velge seg ut noen fine rododendroner. Jeg har to like lilla rododendroner (de to største) og en liten lyse rosa - nesten hvit. Hvis jeg klarer å finne noen andre sorter på hagesenteret kan jeg tenke meg en Blue Peter. Den ser slik ut:
 

 Dette er en plan som krever lite innsats og som fint kan gjennomføres i løpet av en helg så dette blir nok en av de første hageprosjektene til våren.

En av fordelene med Rododendron er at den holder seg grønn om vinteren og de tåler mye. Litt synd at de kun blomstrer i mai/juni for de har nydelige blomster.

Har veldig lyst på et magnolia tre også og jeg har funnet et som jeg tror kan trives sammen med Rododendrone

Dette er en stjerne magnolia, waterlily, og kan bli opp til to og en halv meter. Magnoliaene vokser sakte så dette er ikke noe man planter for å få raske resultater. Det kan ta opp til 25 år før den har nådd full høyde.

Jeg har startet på et par andre prosjekter også så bare vent å se hva jeg har på lur :-)

Mia

#Hage #rododendron #magnolia

 

Hjemmesnekret hylle


Nok en ting jeg har tenkt lenge på å gjøre! Juleferie med dårlig vær er det som skal til. Fant noen planker i boden, kuttet de til og monterte de opp.

Ikke mye man får plass til på hyllene men plassen er i hvert fall utnyttet.

Slik så det ut før hyllene kom på plass.


Mia

#DIY #hjemmesnekret #hyller

Ny grisNå som adventsstaken er ryddet bort ble det plass til denne lille grisen i vinduskarmen. Fikk den til jul av datteren min. Vi var i en butikk og jeg så på denne men slo fra meg tanken på å kjøpe den siden det snart var jul. Et par smarte hoder lurte meg trill rundt og uten at jeg fikk det med meg var denne lille grisen med hjem som julegave.

Men grisen er ikke det eneste som er endret på dette bildet! Ta en titt her.

Klarte dere å se noe annet?

Eineren er hogd ned. Den har stått og sett så trist ut lenge så nå var det på tide å fjerne den. Utrolig hvor stor forskjell det ble! Synes kanskje ikke så godt på bildene men hver gang jeg går forbi vinduet eller sitter å ser ut er det utrolig hvor annerledes utsikten er blitt.

En deilig følelse å få gjort noe som ikke tar lang tid å gjennomføre men som man har tenkt lenge på å gjøre.

Mia

#gris #interiør

HusvaskDa er det ikke mye som minner om jula igjen. Det er bare noen amaryllis og et lite grantre som ikke er ryddet bort. Skal si det er mye jobb med vasking! I dag skinner sola så da er det bare komme seg ut. Har ennå litt mer hussysler å holde på med men de får vente. Ha en fin søndag!

Mia

#interiør

Godt nyttår !Våknet til den peneste himmelen! Hele stua var farget rød av himmelen. 2014 må jo bli et flott år når den første morgenen var så fin.

Ønsker dere alle et supert nyttår!!!

Mia

, Oslo

Glad jente som elsker utfordringer.Bloggen handler om torpet mitt i Sverige og alt som skjer der. Kontakt mail: miakristine@hotmail.com

hits