Kjøpe eiendom i Sverige?Min hytte er ikke til salgs men tenkte jeg kunne dele litt informasjon med dere i tilfellet noen skulle ha lyst til å kjøpe eiendom i Sverige. Det er faktisk en del forskjeller på hva som gjelder i Sverige i forhold til i Norge.

Hvordan finne hus/hytte/leilighet til salgs i Sverige? Du kan jo gå inn på finn.no under eiendom og bolig i utlandet men jeg vil anbefale å bruke Hemnet som er Sveriges svar på Finn.no. Her finner dere link til hemnet.

Når du har funnet noe som er aktuelt for deg må du ta kontakt med megler for å kunne delta på visning. På visning vil megler sjekke at navnet ditt står på lista. Du må også ha deltatt på visning for å kunne by. I Sverige har man ikke boplikt (noen leiligheter kan ha det men da er det oppgitt i anonsen) og derfor kan du kjøpe en hvilken som helst eiendom og benytte den som hytte.

Det er ditt ansvar som kjøper å undersøke og eventuelt utrede mangler. Det er ingen plikt å benytte fagmann men det kan være smart å benytte noen med fagekspertise. Selger har aldri ansvar for feil eller mangler som kunne vært funnet på visning.

Når du vil by på en eiendom trenger du ikke å dokumentere at du har penger til å kjøpe. Alle innkommende bud i en bud runde dokumenteres slik at kjøpere og selger kan følge med. Det er ingen garanti for at eiendomen blir din hvis du har høyest bud. Det er selger som bestemmer hvem som får kjøpe. Som kjøper kan du by på flere eiendommer samtidig da du ikke er bundet til budene du gir. Det er først når kontrakten underskrives at man er bundet til pris, finansiering osv.

 Her er en artikkel som kan være grei å lese.

Noen andre tips er at svensker er ikke så opptatt av det elektriske. Du kan gjerne utføre elektrikkerarbeid selv. Det de imidlertid er veldig opptatt av er piper og alt som har med ild å gjøre. Strøm er dyrere i Sverige en Norge men ellers er stort sett alt annet billigere. Ikke maling! Skal du male kjøp med deg maling fra Norge. Maling er nesten dobbelt så dyrt som i Norge!

Du trenger ikke svensk person nummer når du skal kjøpe. Det blir laget et fiktivt svenskt person nummer. Du kan låne penger i Sverige når du eier bolig i Sverige men det kan være vanskelig å opprette bankkonto. Du betaler eiendomsskatt til Sverige og får derfor svensk selvangivelse. Eiendommen din blir også registrert på den norske selvangivelsen. Du kan kjøpe bil i Sverige men du har ikke lov til å kjøre den i Norge med mindre du importerer bilen eller flytter til Sverige. Du kan handle på internett og sende dette til adressen din i Sverige. Sverige er medlem i EU og har derfor andre bestemmelser for kjøp via internett.

Håper jeg har gitt deg litt nyttig informasjon som du kan få brukt for :-)

 Mia

#eiendom #sverige

 

24 kommentarer

fredlig

16.02.2014 kl.10:12

Takk for info. Kjekt å vite :)

frodith

16.02.2014 kl.10:50

Masse nyttig info :-) Jeg får veldig lyst på hytte i Sverige jeg, og egentlig hus også :-) men det blir vel neppe noe. Har jo ikke i Norge en gang :-P Ha en fin søndag Mia :-)

Jeanette

16.02.2014 kl.12:21

Er huset på bildet ditt? Det var i allefall nydelig! Skulle ønske jeg hadde ei sånn hytte eller forsåvidt som hus også! :)

Miastorp

16.02.2014 kl.12:59

fredlig: bare hyggelig :)

Miastorp

16.02.2014 kl.13:02

frodith: men har man en drøm så er det bare å realisere den :) noen ganger tar det litt tid og andre ganger tar det lenger tid :) ha en flott søndag <3

Miastorp

16.02.2014 kl.13:04

Jeanette: ja det er mitt :) drømmer er til for å oppnås :) dette var en gang min drøm :)))

cuskima

16.02.2014 kl.17:26

Veldig morsomt at det kan være så store forskjeller fra rett over grensen igrunn.

Noe som også egentlig forklarer de store forskjellen som finnes i USA,men som de fleste ikkje kjenner til da de tror at alt likssom er USA

USA er som Europa, altså alle stater er individuelle med ulike lover og regler og folk er nesten mer forskjellig der borte enn mange av våre naboland her.

Når det er sagt har eg egentlig trodd alt var billigere i Sverige og at de var strengere med alt der borte, noe å tenke på-her i Norge er nemlig ikkje en hytte omtrent løselig.

Eg ville gjerne bodd i Hardanger siden eg er delvis oppvokst der........men en hytte er glatt 5-7 millioner og husene rimeligere,men er litt dårlig pendlingsmuligheter og litt lite arbeid.

Miastorp

16.02.2014 kl.18:09

cuskima: Ja det er faktisk en god del som er forskjellig :-) Når man bor i Oslo er det jo mye kortere reisevei til den svenske skjærgården en den norske. Det er mange fine steder i Norge men det er nok flere grunner til at mange velger å kjøpe i Sverige :-) En dag finner du nok en passende hytte i Hardanger skal du se :-)

cuskima

16.02.2014 kl.18:15

mamma og min far bygde hus i Hardanger der eg vokste delvis opp,men de ble skilt da eg var barn og min bror arvet huset. Eg kan besøke så mye eg vil,men du vet det er ikkje nett det samme. Ville gjerne eid det, så venter på Lottomillionene, for eg vet min bror hadde glatt solgt,han beholder pga min fars kone siden hun da er veldig knyttet og bor der ca 50%. hadde eg eid det hadde vi gjort om på endel ting, etter 46 år trenger det bittelitt oppgradering :P

men er svært 350 m2 og med 7 soverom og 3 bad og flere stuer og kjøkken boder og vaskerom er det nok å ta av

Miastorp

16.02.2014 kl.18:24

cuskima: Oj, ja da er det fulltidstilling å holde det huset i orden :-) Godt huset fremdeles eies av familien - trist om man ikke kunne oppsøke barndomsminner mer...

cuskima

16.02.2014 kl.18:30

Ja og at det ikkje har vært økonomi til å holde det annet enn vedlikehold. Nå er det masse vakre og dyre kvaliteter som ikkje trenger utskiftning,men rør og sånn vet du, burde vært tatt

Miastorp

16.02.2014 kl.18:37

cuskima: Ja det er alltid noe man kan trenge å gjøre når man har hus og særlig hvis man har et eldre hus.

cuskima

16.02.2014 kl.19:00

ja ,nett vedlikeholdet frister ikkje så veldig med å eie eget, Der er det sytaleust med borettslag som eg bor i nå,MEN er så lei av alle nazireglene hahaha

Miastorp

16.02.2014 kl.21:34

cuskima: ja både fordeler og ulemper med både leilighet og hus :)

cuskima

16.02.2014 kl.21:54

ikkje sant vel :D

Men er vel sånn med et meste i livet:D

Lars Raabe

18.02.2014 kl.11:41

Takk for nyttig informasjon. Skal ikke se bort ifra at det blir et feriested i Sverige etter hvert :)

Miastorp

18.02.2014 kl.13:53

Lars Raabe: Ja det vil jeg anbefale :-)

Frode

30.01.2015 kl.03:13

Tusen takk for nyttig info:) akkurat det jeg er på leting etter. Har en drøm om å kjøpe hus, og flytte til charlottenberg!

Miastorp

30.01.2015 kl.19:27

Frode: så bra! Lykke til med drømmen!

Bjørn

25.07.2015 kl.19:25

hei. mye kjekk info. tenker på hyttekjøp åver grensen, med utleie til tider, hvordan er det med skatt å slikt.

Miastorp

28.07.2015 kl.07:59

Bjørn:

Miastorp

28.07.2015 kl.08:04

Hei. Skatt i forhold til utleie har jeg ikke sjekket it men jeg vil tro det går under norske regler så lenge du skatter i Norge. Det er ikke lett å finne frem i reglene mellom Norge og Sverige. Jeg har ringt og snakket med Skatteetaten i begge land og de har ikke klart å gi gode svar. For min del er det kun eiendomsskatt jeg betaler til Sverige.

Nina

20.11.2016 kl.14:51

Fint å lese dine tips. Vi leter etter et Torp i Sverige. Vi ser på noe i EDA kommune. Prøver å finne ut hva totalkostnaden blir. Det er vanskelig å forstå på prospektet. Har funnet ut at det er et tinglysningsgebyr på 1,5% + 824kr og eiendomsskatt på 0,75%. Har du flere tips og hva er omkostninger til megler eventuelt?

Miastorp

20.11.2016 kl.22:01

Nina: Hei! I mitt tilfellet var det selger som betalte megler. De kostnadene jeg fikk i tillegg til total pris var lagfartskostnad og kommunal fastighetsavgift/skatt (fra den dato jeg tok over og ut året)
Her kan du lese litt mer om lagfartskostnad: https://www.swedbank.se/privat/boende-och-bolan/om-boende/pantbrev-och-lagfart/
Lykke til med kjøpet - jeg har aldri angret og er super fornøyd :-)

Skriv en ny kommentar

, Oslo

Glad jente som elsker utfordringer.Bloggen handler om torpet mitt i Sverige og alt som skjer der. Kontakt mail: miakristine@hotmail.com

hits