Grovbrød i kjele

Januar pleier å være en mager måned for de fleste og noe du kan spare penger på er å bake ditt eget brød. Ikke bare sparer du penger men du slipper alle mulige konserveringsmiddler også. Dessuten er duften og smaken av hjemmebakt brød så herlig! Jeg fikk en støpejernsgryte fra Le creuset til jul og synes det var på tide å innvie den. 


Dette er en oppskrift som tar langt tid men hvis du setter deigen på kvelden kan du gjøre ferdig resten neste dag.

Innhold:

250 g hvetemel

250 g byggmel

1/2 ts tørrgjær

1 ts grovt havsalt

1 ts honning

4 1/2 dl vann

Slik gjør du:

Bland alle tørre ingredienser i en bakebolle. Rør ut honningen i ca 1/2 dl varmt vann. Tilsett resten av vannet etterpå. Bland det tørre og våte sammen.

Ta på plastfolie og la deigen heve i romtemperatur natten over (12-20 timer)

Ta ut deigen (den er ganske våt) og bruk ekstra mel. Du skal ikke elte men brette deigen. Bruk hender eller slikkepott. La deigen etterheve i ca 2 timer.

Sett på stekeovnen på 250 grader med formen brødet skal bakes i inn i ovnen.

Ta ut formen og hvelv deigen opp i den varme formen.

Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 min. Ta av lokket og stek i 10-15 min til. Brødet er ferdig når du hører en hul lyd ved å banke på brødet.

Lykke til :-)

Mia

#hjemmebakst #brød #Lecreuset

25 kommentarer

Tiffany & Daisy

22.01.2014 kl.10:20

Så kult! :D

Fru Stussli

22.01.2014 kl.10:20

Dette så skikkelig deilig ut. Kunne nesten kjenne lukten av nystekt brød :-)

torhild elisabeth granli

22.01.2014 kl.10:21

Himmel, så flink du er. Jeg bakte også brød - en gang for ca. 100 år siden! Fire brød i en langpanne. Det var lurt med tre unger og mann. Vel, alt til sin tid. Brødet ditt virker som en himmel, men tror ikke jeg kommer til å prøve. Av en eneste grunn - jeg gidder ikke. Mannen min har en ulmende diabetes så brød må man være forsiktig med, og jeg spiser bare knekkebrød. Wasa Balance.er godt for min mage. All ære til deg som ikke tar den letteste veien bestandig!

Miastorp

22.01.2014 kl.10:24

Tiffany & Daisy: Ja, gøy å prøve noe nytt :-)

Miastorp

22.01.2014 kl.10:26

Fru Stussli: Brødet smakte kjempe godt! Men en fordel er jo å bruke gjær som ikke har gått ut på dato... det oppdaget jeg litt sent men smaken var god og det er det viktigste :-)

frodith

22.01.2014 kl.10:27

Jeg må si at du lager så fristende innlegg på et vis, ikke bare når det gjelder mat, men jeg får lyst til å gjøre det du driver med, og får fryktelig lyst å komme en tur :-D Ser så koselig ut rundt deg :-) Så nå er jeg på vei ;-D Neida, bare i blogg-leiligheten :-D Hi-hi. Ha en fin dag Mia :-) Håper du koser deg meg grov-brød og blir frisk som en fisk :-) Klem <3

Miastorp

22.01.2014 kl.10:31

torhild elisabeth granli: Takk takk :-) Det er ikke ofte jeg baker brød men når man er inne hele dagen er det greit å gjøre noe nytt. Og kanskje klarer jeg å gjøre det litt oftere. Kjekt å fryse ned litt sånn at man kan ta frem når man har glemt å kjøpe brød og ikke har knekkebrød i nærheten :-) Knekkebrød har jeg aldri prøvd å bake - kanskje jeg skulle begi meg ut på det en dag også :-) Ha en flott dag!

Miastorp

22.01.2014 kl.10:37

frodith: Så hyggelig :-) Ja neste gang jeg baker grov brød skal jeg invitere :-) Man får prøve å gjøre det så hyggelig som mulig når man er inne og syk. Bare å legge seg på soffaen og slappe av mens deigen hever eller brødet steker. Jeg skal bli frisk som en fisk! KLem <3

Hookvalley

22.01.2014 kl.10:57

Dette må jeg prøve ut, tusen takk for tipset! :)

Rebekka

22.01.2014 kl.11:00

så spennende!

Miastorp

22.01.2014 kl.11:27

Hookvalley: Ja :-) Ble veldig godt!

Miastorp

22.01.2014 kl.11:28

Rebekka: Ja, gøy å prøve noe nytt :-) Skorpa ble veldig annerledes enn ellers.

morsinunge

22.01.2014 kl.15:06

dette var nytt for meg, det må jo gi utrolig saftige brød ville jeg tro ?

cuskima

22.01.2014 kl.15:07

Har også en sånn i turkis -de er så lekre

har ikkje prøvd brød enda ,men har planer.

Ikkje i dag da med ryggen på snei hahaha

Ellers så har eg en sånn annen lur ting som eg skal få prøvd snart nå da julen er over. Vi spiser lite brød her. han på diett og min mage er ikkje så glad i hvetemel, hjemmebakt spelt går greit.

så veldig digg ut

Miastorp

22.01.2014 kl.15:55

morsinunge: Ja og skorpa blir annerledes. Var veldig godt :-)

Miastorp

22.01.2014 kl.15:57

cuskima: Har ønsket meg en slik gryte lenge så lykken var stor når jeg endelig fikk den :-) Har illfaste former i samme farge. Har sett på den turkise også og den er helt lekker :-)

cuskima

22.01.2014 kl.16:03

Du må følge med når de er på salg. De har jo så mye. Bla kopper, stekepanne, masse former og disse grytene i forskjellg fasong :)

Ønsker meg en sånn avlang en

Miastorp

22.01.2014 kl.16:12

cuskima: Ja, og på outletten på Vestby har de noen kjempe gode tilbud innimellom! Grønnfargen jeg har går ut nå så da må jeg finne en annen farge og da tror jeg valget faller på turkis :-)

cuskima

22.01.2014 kl.16:20

åjaaaaaa der har eg og vært, masse fint:D

Grønt og turkis er lekkert sammen.

Eg har grønne ildfaste former fra et annet merke som er lik som din gryte-de er nydelig med den tutkise

Fryd

23.01.2014 kl.00:56

Høres veldig godt ut, og din så vanvittig velykket ut, vet nesten ikke om jeg tør å prøve! ;) Høres veldig godt ut ihvertfall :)

Miastorp

23.01.2014 kl.08:51

Fryd: Takk! Denne er det ikke noen hokuspokus med så det er bare å prøve :-) Lykke til :-)))

Elin

28.02.2014 kl.12:53

Hei Mia!

Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i Alleoppskrifter.no, slik at vi kunne koble til den.

Alleoppskrifter er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett.

Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine blogger og nettsteder.

For å bli med Alleoppskrifter, bare gå til http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

Ha en fin dag!

Vennlig hilsen,

Elin

Alleoppskrifter.no

Miastorp

28.02.2014 kl.13:02

Elin: Så hyggelig :-) Klart jeg vil det. Ha en fin fredag og god helg!

Bjørn

09.06.2015 kl.18:35

Hei, kan man steke brød i vanlig kasterolle (metall) ?

Miastorp

09.06.2015 kl.23:25

Bjørn: hei! Jeg har ikke prøvd men vil tro det går fint det også så lenge det ikke er plastikk hanket på den. Det viktigste er at den tåler høy temperatur. Hvis du har en jerngryte eller romertopf er nok det best.

Skriv en ny kommentar

, Oslo

Glad jente som elsker utfordringer.Bloggen handler om torpet mitt i Sverige og alt som skjer der. Kontakt mail: miakristine@hotmail.com

hits